כל אדם רשאי לערוך צוואה במסגרתה יצווה מה יעשה ברכושו לאחר מותו. אלא שלא פעם בני זוג מעוניינים לערוך שניהם צוואות תוך הסתמכות של צד אחד על השני.
החוק מכיר באפשרות של בני זוג לכתוב צוואות הדדיות (בשתי צוואות נפרדות או בצוואה אחת משותפת), כאשר יכולת השינוי או הביטול של הצוואה מוגבלת על פי התנאים הקבועים בחוק, וזאת על מנת להקנות הגנה על רצון בן הזוג ועל אינטרס ההסתמכות שלו.
בהסדר של צוואות הדדיות בני הזוג מביעים רצון משותף לגבי מה יעשה ברכושם לאחר מותם, תוך הסתמכות כאמור על צוואתו של בן הזוג השני, ועל כן על מנת להגן על אינטרס ההסתמכות כפי שבא לידי ביטוי בצוואות ההדדיות המחוקק קבע את ההגבלות והתנאים לשינויה ולביטולה של הצוואה.
בכך מהווה הצוואה ההדדית חריג לעקרון חופש הציווי בדיני הירושה בכך שמגבילה את יכולתו של האדם לשנות את צוואתו, ובכך שהצד השני היה שותף לעריכתה, שכן באופן הרגיל צוואה הינה מעשה אישי בלבד.
ניתן לקבוע כי רק לאחר מות האחרון מבני הזוג הרכוש יעבור לילדיהם, שבן הזוג שנותר בחיים יוכל לעשות בעיזבון כראות עיניו או מצד שני להגבילו מלבצע פעולות או שינויים כלשהם.
מאידך, בהיעדר הוראה אחרת בצוואה, ביטול של צוואה הדדית יהיה אפשרי רק בתנאים הבאים:
בחייהם של שני בני הזוג:
המבקש לבטל את הצוואה ימסור על כך הודעה בכתב לבן הזוג השני. ביטולה של צוואה אחת יביא לביטולה של הצוואה של בן הזוג השני.
לאחר מותו של אחד מבני הזוג :
כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים המבקש לבטל את הצוואה יצטרך לוותר על החלק בעיזבון שקיבל מבן/בת זוגו הנפטר/ת כדי לבטל צוואה הדדית.
אם העיזבון כבר חולק – בן הזוג שנותר בחיים המבקש לבטל את הצוואה יצטרך להשיב ליורשים עפ"י הדין את כל מה שירש מבן הזוג המנוח.
לאור המורכבות של הצוואה ההדדית לעומת צוואה רגילה, מומלץ ביתר שאת להיוועץ בעורך דין המומחה בתחום ולהיעזר בשירותיו לצורך ניסוחה של הצוואה ההדדית.
לקריאה נוספת על עריכת צוואה לחץ כאן.
משרדנו מספק ייעוץ וליווי משפטי בנושאי ירושה במשך למעלה מ-25 שנים, בכל שלב החל מייעוץ בדבר השיקולים לעריכת צוואה במקרה פרטני, עריכת צוואה בכתב או בפני נוטריון, ייצוג בהגשת צו קיום צוואה/ צו ירושה, התנגדות לבקשת צו קיום צוואה/ צו ירושה וייצוג משפטי בפני ערכאות משפטיות בעניינים אלו.